بیشاپور تا بوشهر

به بوشهر که رسیدید جذابیت سفرتان به اوج میرسد. با مردمی خونگرم آشنا میشوید، معماری دلنشین جنوبی را میبینید و کنار دریا آرامش پیدا میکنید.
چرا بیشاپور تا بوشهر خاص است؟
بیشاپور تا بوشهر مسیری است پر از زیبایی. دیدار از معماری ساسانی، دل سپردن به زیبایی دریا، قدم زدن در بافت قدیمی بوشهر گوشهای از جذابیتهای این مسیر است. مسیر بازگشت هم کم از مسیر رفت ندارد؛ این مسیر از شهری سرسبز میگذرد و دیدن کوه دنا شما را به وجد میآورد. همه اینها دلایلی هستند که باید این مسیر را برای سفر انتخاب کنید.
در بیشاپور تا بوشهر چه میبینیم؟
بیشاپور
در نزدیکی کازرون، بقایایی از شهری باستانی وجود دارد. شهری که در زمانهای دور، از موقعیت مهم جغرافیایی برخوردار بود. این شهر همان بیشاپور است که قدمت آن به زمان ساسانیان بازمیگردد. اما جاذبههای بیشاپور کدامند؟
تنگه چوگان
اغلب تنگههای کشورمان درههای عمیقی هستند که رودخانهای از دل آن میگذرد. اما آنچه تنگه چوگان را منحصر به فرد کرده است سنگنگارههای آن است؛ نبرد شاپور اول، شاپور دوم، بهرام گور و دیگر پادشاهان ساسانی بر روی دیوارهها نقش بستهاند. اندازه و میزان نقش و نگار این سنگنگارهها شما را به وجد میآورد. اگر مسیرتان را ادامه دهید به مجسمهای میرسید که با صلابت جلوی در ورودی غار ایستاده است: مجسمه شاپور ساسانی. به نظر شما چرا اسم این تنگه را چوگان گذاشتهاند؟ میگویند پادشاهان ساسانی در این تنگه چوگان بازی میکردهاند. دلیل نامگذاری این تنگه همین است.
خانه کازرونیها
بوشهر یکی از شهرهای گرم کشورمان است که تابستانهای بسیار داغی دارد. اغلب خانههای سنتی این شهر چند طبقهاند و تعداد در و پنجرههایشان زیاد است. این سبک معماری راه حلی هوشمندانه برای فرار از گرماست. عمارت کازرونیها به همین سبک و سیاق ساخته شده. این عمارت به دستور محمدرضا کازرونی، یکی از نامداران بوشهر، ساخته شد.
موزه مردمشناسی بوشهر
عمارتی سفیدرنگ و دو طبقه با درهای چوبی و شیشههای رنگی را تصور کنید. وارد عمارت که بشوید حیاطی زیبا میبینید. نخلی بزرگ وسط حیات خودنمایی میکند. اتاقهای عمارت دور تا دور چیده شدهاند. بالکن چوبی آن تماشایی است. اگر به پشت بام آن بروید میتوانید از منظره زیبای دریا لذت ببرید.
در موزه مردم شناسی بوشهر با آداب و رسوم بوشهری، موسیقی، لباس و غذای محلی مردم بوشهر آشنا میشوید.
خانه گلشن
عمارتی زیبا با همان معماری سنتی بوشهری: سفیدرنگ، سه طبقه، درهای چوبی، شیشههای رنگی و بالکن چوبی. مالک این عمارت تاجری به نام گلشن بود.
عمارت دهدشتی
در میان عمارتهای بوشهر، عمارت دهدشتی از همه بلندتر و باشکوهتر است. تزئینات و گچبریهای این عمارت از دیگر ویژگیهای منحصر به فرد آن است. این عمارت در گذشته کاربرد مسکونی-تجاری داشت و امروز موزه فرهنگی است.
پارک ساحلی بوشهر
چند سالی است در ساحل کمعمق بوشهر پارکی ساختهاند؛ تماشای آب زلال خلیج فارس از این ساحل بسیار دلچسب است. پارک ساحلی بوشهر یکی از مکانهای پرطرفدار بوشهر به شمار میرود، مخصوصا هنگام غروب.
دلوار
شهر دلوار در جنوب تنگستان واقع شده. این شهر روستاهای بندری زیادی را در خود جای داده است. جاده ساحلی دلوار از یک طرف به کوه و از طرف دیگر به دریا منتهی میشود؛ زیبایی این جاده کمنظیر است. اغلب گردشگران برای دیدن ساحل زیبا و خانه رئیسعلی دلوار به این شهر میروند.
نخلستانهای آبپخش
راهی شهر نخلستانها شوید. وارد این شهر که بشوید از جادهای زیبا میگذرید. نخلهای سر به فلک کشیده با نظم خاصی دور تا دور جاده ایستاده و آن را در آغوش کشیدهاند. اما نخلستانهای آبپخش خیلی بیشتر از آن چیزی است که کنار جاده میبینید. بیراه نیست که آبپخش را شهر نخلستانها نامیدهاند.
کوه و گنبد نمکی جاشک
روستای جاشک بین دَیِر و خورموج قرار دارد. میگویند بزرگترین گنبد نمکی خاورمیانه اینجاست. زمین اینجا لباس سفیدی از نمک پوشیده است. سکوت چاشنی آن میشود و زیباییاش را چندبرابر میکند.
بندر سیراف
برای بازدید از بندر سیراف راهی کنگان شوید. میگویند قدمت بندر سیراف به دوره ساسانی و اردشیر بابکان برمیگردد. معماری خانههای این بندر حائز اهمیت است. معماری پلهای در دامنه کوه. این یعنی دریا در فاصله اندکی از کوه قرار گرفته. بندر سیراف روزگاری از رونق بسیاری برخوردار بود؛ به همین خاطر علاوه بر جاذبههای طبیعی جاذبههای تاریخی بسیاری هم دارد. قلعه نصوری یکی از همین جاذبههاست. این قلعه یادگاری از دوران قاجار است و از سنگ و گچ ساخته شده. قلعه نصوری تابلوهایی از شاهنامه فردوسی دارد و ستونهای آن شبیه ستونهای بازار وکیل شیراز است.
خلیج نایبند
سواحل ماسهای و صخرهای نایبند بسیار زیباست. نایبند پوشش گیاهی و جانوری متنوعی دارد. درختان حرا، کهور ایرانی، انجیر معابد و انار شیطان از جمله پوشش گیاهی این منطقه هستند. پوشش گیاهی متنوع خلیج نایبند را به زیستگاهی برای پرندگان مهاجر و آبزیان تبدیل کرده است. نزدیکی به رشته کوه زاگرس، صخرههای مرتفع و درههای عمیق از دیگر زیباییهای نایبند است. این همه زیبایی را از دست ندهید.
شهر فیروزآباد
حالا که بوشهر را دیدید، در راه بازگشت، از فیروزآباد و دیدنیهای آن بازدید کنید. شهر فیروزآباد پر از شگفتی است؛ از کوههای سر به فلک کشیده، جنگل، چشمه سارها، آب و هوای بکر بگیرید تا آثار تاریخی متعدد. در شمال فیروزآباد، شهری است به شکل دایره و درست در مرکز آن برجی بزرگ خودنمایی میکند. این شهر، شهر گور نام دارد و به دستور اردشیر بابکان ساخته شده است. در نزدیکی این شهر، یکی از مهمترین بناهای به جامانده از دوران ساسانیان را میتوانید ببینید: کاخ اردشیر بابکان. این بنا در میان دشتی سرسبز واقع شده است. مسیرتان را که ادامه دادید، در جاده فیروزآباد به شیراز، بنایی دیگر دیده میشود که به کل منطقه تسلط دارد. این بنا قلعه دختر نام دارد؛ یکی دیگر از آثار ساسانی که با گذشت زمانهای طولانی هنوز تماشایی است. حالا که تا اینجا آمدید، حیف است دیدن دریاچه تنگاب را از دست بدهید. در دیدن این دریاچه با مناظر سرسبز و پرندگان مهاجرش لحظهای درنگ نکنید.
شهر سی سخت
در ادامه مسیر، به سمت کهکیلویه و بویر احمد و یاسوج، از شهر سی سخت بازدید کنید. این شهر، به دلیل قرار گرفتن در ارتفاعات، هوایی بینظیر دارد. دشتهای سرسبز، آبشار، چشمههای روان و باغهای انگور از زیباییهای این شهر است. اما شهرت سی سخت دلیل دیگری دارد. با ورود به سی سخت کوهی را میبینید که در زیبایی کمنظیر است. این کوه همان کوهی است که بارها نامش را شنیدهاید: دنا.
کی به بیشاپور تا بوشهر برویم؟
آب و هوای بوشهر گرم و مرطوب است. استان فارس نیز تابستانهای نسبتا گرمی دارد. بنابراین، از آبان تا اوایل بهار بهترین زمان سفر به این مناطق است. در این فصول از هوای خوب کنار دریا لذت ببرید و از دیدن مناظر سرسبز به وجد بیایید.
در سفر به بیشاپور تا بوشهر با خود چه چیزهایی ببریم؟
برای سفر چندروزه بیشاپور تا بوشهر مجهز، اما سبک، سفر کنید. چند دست لباس اضافه، کفش راحتی، وسایل ضروری و شخصی برای این سفر الزامی است. عینک آفتابی، کرم ضد آفتاب و کلاه میتواند مانع از تابش مستقیم آفتاب و آسیبهای آن شود.
در آخر، یادمان باشد محافظ آب زلال خلیج فارس و طبیعت بینظیر جنوب کشورمان باشیم؛ کیسه زباله به همراه داشته باشیم و چیزی جز ردپای مهربانی به جا نگذاریم.