رصدخانه مراغه

این شهر از شمال به تبریز و از غرب به بناب و دریاچه ارومیه میرسد، و از شرق با هشترود همسایه است. در هر جای مراغه بایستید و سمت غرب را نگاه کنید گنبد سفیدرنگی میبینید که همان رصدخانه خواجه نصیرالدین توسی است. امروز، این محل یکی از مهمترین مکانها برای رصد ستارههاست. اما در مسیر رسیدن به مراغه، به سمت هشترود باید از بنای دیگری هم دیدن کرد: قلعه ضحاک. این قلعه به آژدهاک یا داشقلعه معروف است و در جنوب شرقی شهرستان هشترود و نزدیکی روستای عربلو قرار دارد. البته حواستان باشد این قلعه را با قلعه دیگری به همین نام، که در نزدیکی عجبشیر واقع شده، اشتباه نگیرید.
چرا رصدخانه مراغه تا قلعه ضحاک خاص است؟
مراغه از زمان حضور خواجه نصیرالدین توسی و دوره ایلخانیان شناخته شد. اما وجود سنگوارهها و استخوانهای کشف شده در این منطقه خبر از 5 میلیون سال قدمت میدهد. یکی از بناهای فرهنگی شهر رصدخانه آن است. اطراف این برج، بناهای مدور دیگری هم وجود دارد که محل تجمع اندیشمندان بوده. رصدخانه مراغه بزرگترین رصدخانه جهان قبل از اختراع تلسکوپ و یادگاری است از دوران درخشان علم و فرهنگ در ایران. یکی از به یاد ماندنیترین بخشهای سفر به این منطقه بناهای دیدنی و مناطق طبیعی و زیبایی است که در مسیر وجود دارند. در این مسیر، از دامنههای سبلان میگذرید و قلعه ضحاک را میبیند. این قلعه بیشتر از 3 هزار سال قدمت دارد. برخی این قلعه را متعلق به دوران مادها میدانند که در دورههای بعدی هم استفاده میشده و در دوره اسلامی به صورت یک دژ بزرگ درآمده. ظاهرا، نام محلی این قلعه نارین قالا است.
در رصدخانه مراغه تا قلعه ضحاک چه میبینیم؟
در مسیر رصدخانه مراغه تا قلعه ضحاک، دژی را بر فراز کوه خواهید دید با طاقی بزرگ که میگویند متعلق به دوران ساسانی است. زیر چارطاقی بزرگ این قلعه بنشینید و به دره زیر آن نگاه کنید و از طبیعت اطرافش لذت ببرید. چنین تجربهای در کمتر جایی نصیبتان میشود. اما اگر جزو افرادی هستید که به دیدن ستاره و صورهای فلکی علاقهمندند، مراغه بهترین مقصد است. این رصدخانه را خواجه نصیرالدین بنا کرد. ساختمان اصلی آن به شکل برجی استوانهای است و در سالهای اخیر گنبدی برای محافظت از بقایای آن بر روی بخشی از بنا ساخته شده است. مراغه به برجهای متعددش معروف است. برجهایی که ما را به یاد دوره سلجوقیان میاندازند. یکی از قدیمیترین برجها و گنبدهای مراغه گنبد سرخ است. شهرت این گنبد به دلیل آجرهای تراشیده شده و کاشیهای میناییاش است. این گنبد در جنوب غربی مراغه قرار دارد و به گنبد کبود بسیار نزدیک است.
کِی به رصدخانه مراغه تا قلعه ضحاک برویم؟
هر زمان از سال که برای دیدن رصدخانه مراغه به این منطقه سفر کنید مناسب است. سفر به مراغه و دیدن بناهای تماشایی آن زمان خاصی ندارد اما اگر میخواهید سایر جاذبهها و قلعه ضحاک را هم در سفرتان ببینید، بهتر است فصل بهار و به ویژه ماههای فروردین تا اردیبهشت را انتخاب کنید.
در سفر به رصدخانه مراغه تا قلعه ضحاک چه چیزهایی با خود ببریم؟
در این سفر کفش مناسب پیادهروی بپوشید و کارت شناسایی، دارو و لوازم شخصی و یک دست لباس گرم در کولهای یکروزه به همراه ببرید. سعی کنید همیشه سبک سفر کنید. در مسیر سفر رصدخانه مراغه تا قلعه ضحاک دیدنیهای زیادی وجود دارد، پس اگر اهل عکاسی هستید، دوربین یادتان نرود.
و اما نکته آخر: رصدخانه مراغه تا قلعه ضحاک جزو گنجینههای طبیعی ایران است، مراقب ارزش و زیبایی این منطقه باشیم و حتما کیسه زباله همراه ببریم.