قله تفتان

بارانا شنبه 7 خرداد 1401 - 06:15
قله تفتان
قله تفتان بلندترین قله استان سیستان و بلوچستان است و با ارتفاع ۳٬۹۴۱ متر در لیست کوه‌های آتشفشانی جای دارد.

خاش، نزدیک‌ترین شهر به تفتان است، برای رسیدن به این شهر باید از جاده‌ی خاش به زاهدان به سمت شمال خاش سفر کنید، پس از طی حدود ۲۰ کیلومتر تابلوی بزرگی را مشاهده خواهید کرد که مسیر دسترسی به تفتان را نشان می‌دهد. برای صعود به تفتان چهار راه اصلی وجود دارد: مسیر پناهگاه در جبهه غربی، روستای ترشاب از سمت شرقی، روستای تمین در شمال و دو راهی سنگان و روستای خنجک در سمت شمال شرقی. مسیر پناهگاه در جبهه‌ی غربی پرترددترین مسیر کوهنوردان است که در مسیر آن پناهگاه نیز وجود دارد.

چرا قله تفتان خاص است؟

رشته کوه تفتان 4 قله و 3 دهانه آتشفشانی دارد. تفتان تکه‌ای از یک منطقه آتشفشانی است که تا پاکستان شمالی ادامه دارد و متعلق به گره آتشفشان کوه آتش فشانی خاموش سلطان در پاکستان است.

در قله تفتان چه می‌بینیم؟

مرتفع‌ترین قله تفتان که قله شمالی است به نام‌ چهل تن(زیارت) معروف است؛ طبق باور محلی‌ها، چهل نفر از راشدین مذهبی در قله‌ اصلی گم شده‌اند بنابراین آن را چهل تن می‌نامند. قله جنوبی که دهانه آتفشانی نیز دارد، مادر کوه نام دارد. قله شمال شرقی صبح کوه و قله غرب، مادر کوه، نر کوه نامیده می‌شود. در ارتفاعات تفتان 3 دریاچه مشهور به «دریا سر» و همچنین رودخانه‌های مختلفی از جمله «لادیز» و «گزد» وجود دارند. در این مسیر هم چشمه آب گرم گوگردی هم چشمه آب شیرین وجود دارد. یکی دیگر از جذابیت‌های تفتان وجود دو دیواره به نام های گراش خان و شصت خدا برای سنگنوردان است. گراش خان در جاده زاهدان به خاش و شصت خدا در جمچین قرار دارد.

چه زمانی به قله تفتان صعود کنیم؟

ماه فروردین تا اوایل اردیبهشت بهترین زمان برای صعود به تفتان است. در تابستان صعود به قله تقتان به دلیل گرمای هوا دشوار خواهد بود. در پاییز و زمستان نیز صعود به به دلیل عواملی مثل وزش شدید باد و وجود یخ در اطراف مخروط اصلی قله دشوار خواهد بود.

برای صعود به قله تفتان چه چیزهایی با خودمان ببریم؟

تفتان در تمام فصول سال قله برف‌گیری نیست، اما اگر قصد دارید در فصول پاییز و زمستان به این قله صعود کنید برای مقابله با بادهای سرد حتما لایه‌های مختلف لباس را همراه خود بردارید. اگر در فصل بهار نیز به این کوه می‌روید شب‌ها دمای هوا پایین خواهد بود. به طور عمومی برای فصول سرد و شب‌مانی همراه داشتن یک لایه بیس، پلار و کاپشن پیشنهاد می‌شود. کفش مناسب کوهنوردی و باتوم نیز عضو جدانشدنی هر کوهنوردی است. برای آنکه گازهای گوگردی قله اذیتت‌تان نکند می‎توانید از اسکارف یا شال برای بستن دهان و بینی‌تان استفاده کنید. عینک، کلاه آفتابی و کرم ضد آفتاب نیز جزو وسایل ضروری کوهنوردی است. با توجه به اینکه لباس‌های‌تان بوی گوگرد (بویی شبیه به تخم مرغ گندیده) می‎گیرد برای برگشت همراه داشتن یک دست لباس اضافه پیشنهاد می‌شود. در آخر یادمان باشد مراقب این میراث طبیعی ماندگار باشد و با ریختن زباله، عمر بقای آن را کوتاه نکنیم.

بازخوردها
    ارسال نظر
    (بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
    • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
    • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
    • - لطفا فارسی بنویسید.
    • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
    • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد